Rreth Balkan Basalt


Basalt

Guri i thërrmuar apo guri këndor është një gur i thyer, si natyral ashtu dhe cakëll. Duke qenë se shkëmbi është i copëtuar
(kryesisht në një gurore), nuk ka një sipërfaqe të lëmuar (rrumbullakët). Kjo siguron që copëzat e gurit (cakëll) të mos
shkasin lehtësisht. Falë kësaj kemi një kohezion të përbashkët.

Guri i thërrmuar përdoret për të prodhuar asphalt, duke qene se siguron ashpërsinë e rrugës. Në fund të fundit, gomat
mbërthehen më mirë në gur të ashpër sesa në një katran të lëmuar midis gurëve. Si rezultat i përdorimit të shpeshtë të asfaltit, katrani lidhës ndërmjet gurëve konsumohet. Në ndërtimin e hekurudhave, shtresa e trashë e sipërme është e përbërë nga gurë të copëtuar dhe mban trasetë e hekurudhës me shinat sipër tyre.

Shtresa e gurëve të copëtuar lëkundet nga makineri për të optimizuar koherencën dhe siguron që shinat nuk lëvizin. Guri i thërrmuar shpesh quhet dhe guri thyer ose porfir (përdoret për kalimet e këmbësorëve pranë hekurudhave). Ciklistët shpesh e kritikojnë përdorimin e tij në rrugët për bicikleta duke qenë se rezulton në një rezistencë më të lartë fërkimi si dhe në gomatë shpuara/shfryra.

Guri i thyer Basalt

Një lloj guri i pashkatërrueshëm dhe me ngjyrë rezistente që krijohet nëpërmjet ngurtësimit të llavës ose magmës në zonat vullkanike. Guri i thyer i Basaltit është një nga llojet më të forta shkëmbore dhe sipasojë është mjaft i përshtatshëm për sipërfaqe me ngarkesa të rënda si rrugët automobilistike, zonat e parkingut, dhe hekurudhat.

Basalti përdoret kryesisht në stacione pompimi për shkak të masës së lartë voluminoze (2,700-3,300 kg/m3), forcës kompresuese, rezistencës ndaj ujit dhe gjithashtu prej formës së tij të kolonizuar në formën e copëzave të basaltit si shkëmb për valët e forta, si mol, dhe si cakëll (mbështjellëse) për pjesët e zinkut. Shkëmbi i basaltit përdoret si çakëll në
shtratin e hekurudhave dhe si gur i copëtuar në ndërtimin e rrugëve. Basalti ka nje forcë kompresuese afërsisht 110-ca.
350 N/mm2 (1,100-3,500kgf/cm2), ndonjëherë edhe rreth 500 N/mm2 (5,000 kgf/cm2)

Bazalti gjen zbatim dhe përdorim të shumanshëm:

Vlen për tu përmendur se, pavarësisht mirëmbajtjes së rregullt të kërkuar, superstruktura tradicionale e hekurudhës
me shtrat cakëlli, edhe në linjat e shpejtësisë së lartë, ka menaxhuar deri më tani të mbajë pozicionin e vete dominues, falë veçorive të veta favorizuese:

  • Eleminimi mirë i tingujve dhe dridhjeve;
  • Kullim i mirë i ujërave të shiut dhe nga shkrirjet e borës;
  • Korrigjimit të thjeshtë i drejtimit të shinave;
  • Zëvendësimi i pjesëve është relativisht i thjeshtë;

Rreth Balkan Basalt

Prodhues bazalti i gradës së lartë

Balkan Basalt Sh.p.k., është një kompani me pronësi holandeze e themeluar në vitin 2015, në Shqipëri, për prodhimin e bazaltit. Me zyrat tona qendrore pranë qendrës së Tiranës, rreth 30 minuta larg nga aeroporti dhe pranë disa prej njësive më të njohura akomoduese në kryeqytet, mund te na gjeni fare lehtë. Miniera ndodhet në Spaç (Rrethi i Mirëditës) në afërsi të qytezës së Repsit.